AUTO
RIJLESSEN
Waarom rijschool Stipt.
Rijschool Stipt. staat voor kwaliteit en resultaat. De naam Stipt. spreekt eigenlijk voor zichzelf, bij ons is alles precies zoals we het vertellen en kom je nooit voor onaangename verassingen te staan. We geven 60 minuten rijles tegen een eerlijk tarief, waarin we op een persoonlijke, kwalitatieve en plezierige manier er alles aan doen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw examens en vele veilige kilometers in de toekomst.
Eerlijk &
Transparant
Productief &
Betaalbaar
Ervaren &
Professioneel
Plezier &
Passie
Waarom rijschool Stipt.
Rijschool Stipt. staat voor kwaliteit en resultaat. De naam Stipt. spreekt eigenlijk voor zichzelf, bij ons is alles precies zoals we het vertellen en kom je nooit voor onaangename verassingen te staan. We geven 60 minuten rijles tegen een eerlijk tarief, waarin we op een persoonlijke, kwalitatieve en plezierige manier er alles aan doen om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw examens en vele veilige kilometers in de toekomst.
Eerlijk &
Transparant
Productief &
Betaalbaar
Ervaren &
Professioneel
Plezier &
Passie
Praktische info
De rijopleiding
Na jouw aanmelding nemen wij met jou contact op voor een proefles. Deze proefles is een kennismaking met Stipt. en het autorijden. Na de proefles maken wij een schatting van het aantal lessen wat je ongeveer nodig hebt en het pakket wat het beste hierbij past. Daarna maken we een persoonlijk plan hoe we jouw rijopleiding het beste kunnen aanpakken.
Rijlessen inplannen gaat gemakkelijk via whatsapp of na elke les in de auto. Verhinderd? Geen probleem! Het liefst wel 24 uur voor de rijles het ons laten weten.
Aan de hand van een instructiekaart houden wij jouw vorderingen bij om zo efficiënt mogelijk te werken. Tijdens de rijlessen komen alle onderdelen aan bod die belangrijk zijn voor het praktijkexamen zoals veilig, vlot, en zelfstandig autorijden met ook aandacht voor milieubewust rijden, maar ook onderdelen die jou verder helpen als bestuurder in de toekomst. Hierbij kijken we ook naar het toepassen van verschillende hulpsystemen in de auto die steeds vaker gebruikt worden zoals cruisecontrol en lane assist. Ook is er ruimte voor leuke en uitdagende uitstapjes naar bijvoorbeeld het drukke centrum van Amsterdam of een rondje Schiphol!
Wettelijke regels
Theorie-examen vanaf 16 jaar
Rijlessen vanaf 16,5 jaar
Praktijkexamen van 17 jaar
Begeleid rijden tot 18 jaar
Theoriecertificaat 1,5 jaar geldig
Theorie-examen
Reserveren kan via de onderstaande knop. De kosten zijn €37.00,-. Toeslag extra tijd kost €12,-.
Hoe bereid ik mij voor op het examen?
Voorbereiden kan via een theorieboek en het maken van oefentoetsen via een USB-stick of via internet. Deze kunnen wij voor jou regelen.
Ook vinden veel leerlingen het prettig om een theoriecursus te doen.
Hoe ziet het theorie-examen eruit?
Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen en je beantwoordt de vragen op een computer
- Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie
- Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
- Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen
Hoeveel fouten mag je hebben?
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Hoe lang duurt het theorie-examen?
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Bij de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld. Je kunt zelf je tijd indelen. Voor het onderdeel kennis krijg je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht krijg je ongeveer 16 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden.
Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Hier krijg je 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra tijd voor het onderdeel inzicht.
Hoelang is het theoriecertificaat geldig?
Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
Wat is een tussentijdse toets?
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een rijexamen en je doet dezelfde dingen. Zo kun je alvast wennen aan de examensituatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen(parkeren, omkeren etc.) goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling verdienen voor je rijexamen. De tussentijdse toets doe je ongeveer op 75% van je rijopleiding.
Iets voor jou?
Wil je alvast wennen aan de examensituatie? Tips van een CBR-examinator krijgen? Of wil je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen? Dan is een tussentijdse toets echt iets voor jou.
Hoe vraag ik een tussentijdse toets aan bij het CBR?
Een tussentijdse toets vraag je aan via je rijschool. Die reserveert de toets voor jou bij het CBR. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen.
Wat neem je mee naar de tussentijdse toets?
- De officiële uitnodiging voor je toets.
- Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen toets doen.
- Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul het van tevoren in. Na de toetsrit bespreek je dit zelfreflectieformulier met je examinator.
Hoe ziet een tussentijdse toets eruit?
Net als het rijexamen duurt de tussentijdse toets in totaal 55 minuten. Hij bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Voor de toets
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je toets verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je tussentijdse toets;
- je identiteitsbewijs;
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de toetsrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
- In principe rijdt je instructeur mee tijdens de toets, als je dat wilt.
2. Op het parkeerterrein
- Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
- Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
3. De toetsrit
De toetsrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:
- beheersing van de auto;
- kijkgedrag;
- voorrang verlenen;
- inhalen;
- in- en uitvoegen;
- rijden op kruispunten en rotondes;
- bijzondere verrichtingen.
4. Het advies
Direct na afloop van de toetsrit krijg je in het CBR-examencentrum te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je rijexamen. Ook vertelt de examinator of je de bijzondere verrichtingen goed, veilig en vlot hebt uitgevoerd.
Vrijstelling?
Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto. Dat is mooi meegenomen.
Praktijkexamen
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Het bestaat uit de volgende onderdelen:
- Voor het examen
- Op het parkeerterrein
- De examenrit
- De uitslag
1. Voor het examen
In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert:
- de uitnodiging voor je examen;
- je identiteitsbewijs;
- of je bent geslaagd voor je theorie-examen;
- of je het formulier Zelfreflectie ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je.
In de meeste gevallen mag je instructeur meerijden tijdens het praktijkexamen, als jij dat wilt. Soms is dit niet mogelijk, omdat er een tweede medewerker van het CBR meerijdt, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. Je instructeur is dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.
2. Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.
Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
Als je de bijzondere verrichting goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je een vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst bij je praktijkexamen auto.
3. De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen. In het onderstaande filmpje worden de onderdelen in het kort behandeld.
4. De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.
Ben je geslaagd?
Dan kun je ná de examendag je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Ben je gezakt?
Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien. Dit kun je samen met je instructeur bespreken. Begin zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen.
Faalangst
Extreem zenuwachtig of last van faalangst? Een faalangstexamen kan je helpen.
Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.
Hoe vraag ik een faalangstexamen aan?
Een faalangstexamen vraag je aan via de rijschool. Die reserveert het faalangstexamen voor jou bij het CBR. Je moet wel geslaagd zijn voor je theorie.
Hoe gaat het faalangstexamen?
Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.
Spoedcursus
Wil je graag in een aantal weken je rijbewijs hebben? Dan is een spoedopleiding misschien wel wat voor jou. Bij een spoedopleiding reserveren wij jouw examen vooraf en rijden we meestal meerdere uren per dag om in een korte tijd jou klaar te stomen voor het praktijkexamen.
Hierbij is het wel van belang dat het theorie-examen al behaald is en moeten wij aan de hand van een proefles bepalen of je geschikt bent voor de versnelde opleiding.
Let op: door corona is het momenteel niet mogelijk een spoedcursus te doen door de lange wachttijden bij het CBR.
Pakket A
- 20 Praktijklessen (60 min.)
- CBR Praktijkexamen
Pakket B
- 30 Praktijklessen (60 min.)
- CBR Praktijkexamen
Pakket C
- 35 Praktijklessen (60 min.)
- CBR Tussentijdse toets
- CBR Praktijkexamen
Pakket D
- 45 Praktijklessen (60 min.)
- CBR Tussentijdse toets
- CBR Praktijkexamen
Losse prijzen:
Proefles €58,- | Losse les €60,- | Pakket les €58,- | CBR Tussentijdse toets €215,- | CBR Praktijkexamen €275,- | Faalangst examen €330,- | BNOR-Examen €315,-
STIPT. Activiteiten
Veelgestelde vragen
Ja dit kan zeker, wij krijgen vaker mensen van andere rijscholen.
Ja dit kan zeker. Doordeweeks zijn de lessen mogelijk van 08:00 tot 20:00 en op zaterdag van 09:00 tot 14:00.
Afhankelijk van de beschikbaarheid is het mogelijk om meerdere rijlessen per week te nemen.
Faalangst komt steeds vaker voor, hier hebben wij ook veel ervaring mee. Het is belangrijk dat je het aangeeft als je faalangst hebt zodat wij je zo goed mogelijk kunnen begeleiden en zorgen voor een fijne sfeer in de lesauto. Ook is er een mogelijkheid voor een speciaal faalangst praktijkexamen.
Ja het is mogelijk om een rijlespakket in 2, 3 of 4 termijnen te betalen zonder extra kosten.
Wij hebben geen wachttijden, meestal kan je beginnen binnen één week.
In een sportieve en rijk uitgeruste SEAT Leon FR. Tweemaal winnaar van de lesauto van het jaar.
Het theorie-examen vanaf 16 jaar. Beginnen met rijlessen mag vanaf 16,5 jaar en het praktijkexamen mag vanaf 17 jaar. Van 17 tot 18 jaar mag je dan alleen samen rijden met een coach. Daarna mag je vanaf 18 jaar zelfstandig rijden. Meer informatie over 2toDrive.
De hoeveelheid lessen die je nodig hebt zijn voor iedereen anders. Wel kan je het onderstaande overzicht gebruiken om hier een idee bij te krijgen:
Type leerling en aantal rijlessen
Wonderkind 15 tot 25 lessen
Vlotte leerling 25 tot 35 lessen
Gemiddelde leerling 35 tot 45 lessen
Onervaren leerling 45 tot 55 lessen